Slåen snaps

af forfatter Niels Stærup

Slåensnaps er en af de klassiske kryddersnapse, som er en af de faste i mit snapsesortiment. Det er igen en af de frugter, som bliver bedst efter en gang frost. Her skal jeg atter påpege, at dem der først opdager, at slåenbærrene ikke er sure mere – er fuglene. Så det er vigtigt, at plukke de modne bær før frosten, og have dem i fryseren et døgn eller to. De frosne bær kan sagtens holde sig flere år i fryseren.
Slåen er også brugt i husholdningen enten som saft eller gelé.
Man kan finde slåen rigtig mange steder ude i naturen. Hvordan genkender man den så?
Buskens grene er forsynet med torne (så pas på ved plukningen). Den er almindelig i hegn, krat og skovkanter. Den bliver 1 – 3 meter høj og blomsterne, der kommer frem før løvspring, sidder som regel enkeltvis. Den kendes på den glatte, sortagtige bark, de lancetformede, fint takkede blade og de bittermandelduftende hvide blomster.    
 
Opskrift
Du skal bruge en flaske vodka (70 cl) + et glas med skruelåg
Du fylder glasset halvt med de blå bær og tilsætter din vodka (husk at bærrene skal have frost).
Sæt låg på og lad det trække 8 – 14 dage.
Min erfaring er dog, at man med fordel kan lade dem trække i måneder.
Smag dog undervejs, så du rammer den smag, du kan lide.
Herefter sies væsken, og du har en flot rød kryddersnaps.
Lad den hvile i 2 – 4 uger, før du nyder dit færdige resultat
 
Den lægelige historie
Bærrene er blevet brugt til at standse menstruation og blomsterne – lagt i øl – er brugt som afføringsmiddel til børn. De modne bær er brugt mod halsbetændelse, tarm- og blærebetændelse og mod hudurenheder.
Bærrene er også blevet brugt til at helbrede diarré, hoste, hæshed og nyresygdomme.
Selvom slåenbærrene indeholder meget garvesyre, så skulle man tro, at den var blevet brugt meget i medicinen i gamle dage. Men det er ikke tilfældet, selvom netop andre meget garvesyreholdige planter blev brugt flittigt i medicinen.  
 
Slåenbærrene indeholder en lille frugtsten, som det ikke kan anbefales at bide i. Denne sten indeholder stoffet amygdalin, som i vores mave bliver omdannet til giftstoffet blåsyre. Duften er lidt marcipanagtig.
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk
 

@vielskerhaven