Morgenfrue snaps

af forfatter Niels Stærup

Morgenfruen er en af de gamle blomster i vores haver. Sidste år købte jeg et stort brev med frø, og såede dem i mange af vores krukker. Jeg ville nemlig gerne producere mine egne blomster til bl.a. kryddersnaps. Det blev en succes, som jeg har gentaget igen i år. Denne plante kan bruges til rigtig meget. For mange år siden fik jeg foræret noget salve, som var lavet på morgenfrue. Det var fantastisk, da det fik mine sår til at hele meget hurtigere. Det skal jeg prøve at lave i år sammen med mine børnebørn. Man kan også lave sit eget kryddersalt, hvor man har tilsat blomstertråden fra morgenfruen, eller bare bruge dem i salaten, hvor de orange blomstertråde giver et flot farvespil.
   
Opskrift
En flaske vodka (billigste mærke – min. 37 %)
Et glas med et tætsiddende låg (må ej være brugt til sild)
En håndfuld af de orange blomster
 
Kom de orange blomster i dit glas.
Der må ikke være noget af det grønne med, da det indeholder bitterstoffer
Hæld herefter din vodka over, sæt låg på, og lad det trække i 1 – 2 uger.
Si herefter blomsterne fra og hæld din kryddersnaps på en karaffel eller flaske.
Når trækningen er færdig, så lad din kryddersnaps hvile i 2 – 4 uger, før den nydes.
Snapsen vil få en svag gullig farve og vil have en dejlig rund smag
 
Den lægelige historie
Planten er omtalt i de ældste medicinske bøger fundet i Kina, som er over 5000 år gamle. Te af blomsten skulle virke mod kvalme og kunne blødgøre maven, så man undgår forstoppelse. Afkog af friske eller tørrede blomster er brugt under en forbinding til at helbrede sår, bylder og eksem. Udtræk af blomsterne er også brugt til at bade betændte øjne.
Salve af morgenfrue fremskynder heling af bylder og sår. Saften af morgenfrue kan indgnides eller anvendes i omslag til at helbrede brand og snitsår, opsvulmninger, bylder og vorter. Endelig kan en te lavet på blomsterne være et helsevirkende middel overfor opkastningsfornemmelser, gulsot, spændte kirtler, bylder i maven, tarmfistler, hæmorider, hovedpine, svimmelhed og nervøsitet.
Plantens latinske navn er Calendula, som betyder kalender. Man mener at grunden til at Morgenfrue fik det latinske navn var fordi planten åbner og lukker sig hen over dagen og markerer solens gang på himlen – ligesom en kalenderdag.
Hvis planten koges med eddike og drikkes varm om morgenen, så uddriver den alle smerter i brystet og trykken for hjertet samt andre indre ansamlinger. Koges den med vand, og drikkes ved feberanfald, så falder feberen. Skulle desuden kunne helbrede bid fra bl.a. hugorme og skorpioner.
Læser man bogen ”Sundhed fra guds apotek” af Maria Treben, så er listen over hvad planten kan helbrede
ufattelig lang  
I dag bruges den bl.a. i lotion til solforbrændt hud.
Plantens tørrede blomster bliver ofte solgt til turister som Safran – der er verdens dyreste krydderi. 
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk
 

@vielskerhaven