Valg af hække

Valg af hæk er en stor beslutning
Hvordan ser hækken ud året rundt, lukker den for indkig om vinteren, blomstrer den, skal den klippes og selvfølgelig, hvor meget fylder den. Det er spørgsmål, som den nye haveejer skal tage stilling til, når havens rammer skal plantes. I denne have rådede havearkitekten til at bruge 3 forskellige hække.

3 forskellige hække med hvert sit formål
Takshækken Taxus 'Hillii', 3 pr. m, 80-100cm høj, blev plantet som inderhæk oven på stengærdet for at understrege havens rum og for at give en smuk mørkegrøn hæk året rundt - det er en meget smuk kombination med bøgens gyldne høstfarver. 'Hillii' er en hanplante, som ikke får de giftige røde frugter som hunplanterne får, og den har en tæt og pæn vækst i en helt perfekt form, hvis man ønsker en lav lidt bred hæk - selvfølgelig kan den klippes, og det er den meget velegnet til, uanset om man ønsker høns eller firkanter.

Spirea / snedrivebusk
Familien ønsker en åben og venlig forhave, men samtidig også en klar afgrænsning af grunden. Her er valget faldet på spirea, også kaldet snedrivebusk, fordi de lange buede grene dækkes af små hvide blomster i foråret, så det ligner sne. Spirea skal aldrig klippes i hækfacon for så mister den sin graciøse vækstform og man får færre blomster.

Spirea bliver en bred hæk, ca. lige så bred som høj, men med en overdådig hvid forårsblomstring hvor hækken er totalt dækket af hvide blomster. Spirea skal udtyndes for at bevare den i en passende størrelse og med optimal blomstring, det gør man ved at fjerne nogle af de tykkeste og ældste grene ca. 10cm over jorden i løbet af vinteren eller lige efter blomstringen. Udtyndingen begynder når planterne begynder at være for store eller falder lidt fra hinanden. Der findes mange forskellige spirea med forskellige blomster og vækstformer, her er det Spirea arguta, der er plantet som buske i potter, den fås også som barrodede hækplanter.

En hæk af almindelig bøg, Fagus sylvatica størrelse 50-80, (højden i cm efter plantning) 4 planter pr. m. blev plantet mod naboerne og mod vejen bagerst i haven. Almindelig bøg kan blive en stor stærk høj og tæt hæk, der ikke fylder så meget i bredden, og det gør den velegnet til hække mellem naboer der har bygget tæt på hinanden. Bøg er også en flot hæk hele året, måske smukkest om efteråret med de gyldne høstfarver der holder indtil foråret, hvor de erstattes af de nye lysegrønne bøgeblade. Bøg vokser hurtigt hvis de er plantet i en god jord og holdes rene for ukrudt - især græs er en hård konkurrent for de unge bøgeplanter der skal have vand og næring for at kunne vokse. Planter man bøg skal de holdes fri for ukrudt på mindst 30cm på hver side af hækken, gerne 50cm.

Man skal vælge en god kvalitet hækplanter, dvs. at der skal være sidegrene helt ned til jorden og et kraftigt topskud, samt selvfølgelig et velforgrenet rodnet der ikke er tørret ud. Jorden skal være løsnet og god og man kan med fordel dreje planterne så de fylder mest til siderne, når man planter - siderne skal jo snart klippes. Siderne må gerne studses hvert år lige fra de er plantet, det fremmer forgreningen. Toppen skal ikke klippes, før den har nået færdig højde.

Bøg er også rigtig god til at skjule et skrånende terræn. Her er plantet en dobbeltrække vinkelret ud fra hækken i skel. Dobbelthækken skal skjule, at der er næsten er en meters forskel på de to bøgehække der mødes bag den.  Det er også en enkel måde at skjule en niveauforskel mellem 2 naboen på, og hækken behøver jo ikke at være samme højde på begge rækker.

 

 

 

 

 

 

 

 

@vielskerhaven