Frugttræer til haven

Valg af frugttræ?

 

Det vigtigste, når du skal vælge et frugttræ, er naturligvis at vælge en sort, du kan lide at spise. Det er muligt om efteråret, at prøvesmage forskellige sorter i planteskoler og frugtplantager, hvis ikke du kender navnet på den sort, du bedst kan lide. 

Eller har du et træ der hjemme og ikke ved hvad det hedder, så er her en æblenøgle, som måske kan hjælpe dig med at finde navnet 

Ud over smagen er der andre ting at tage hensyn til, når du køber frugttræer.

 

Modningstidspunkt
Det er en god idé at vælge sorter, der modner på forskellige tidspunkter. Derved forlænges sæsonen.

Professionelle avlere lægger vægt på andre egenskaber ved frugttræerne end haveejerne. Førstnævnte vil gerne have sorter, der kan plukkes stort set på en gang for at holde plukkeomkostningerne nede. Haveejerne derimod vil gerne have en lang sæson, da man alligevel ikke kan spise det hele på en gang. Frugtavlerne vil gerne have sorter, der kan holde sig længe, nogle endda til næste forår, mens haveejerne sjældent har faciliteter til at kunne opbevare frugt i længere tid.

 

Træets størrelse
Du bør også tage hensyn til træets størrelse. Har du en lille have, er der af gode grunde måske ikke plads til så mange eller så store træer, som hvis du har en stor have.

Blommetræer bliver f.eks. ret store. De fleste æblesorter i dag er forholdsvis små træer, men der er naturligvis nogle, der vokser hurtigere end andre, og som også bliver større end andre. Blandt dem, der vokser meget, har nogle tendens til kun at sætte frugt hvert andet år, da de bruger al deres energi på at vokse i stedet for at sætte frugter.

Et træ, der vokser meget, kan til en vis grad styres gennem beskæring, men det er så nødvendigt at sætte sig ind i, hvordan træet skal beskæres. Læs mere om beskæring af frugttræer her.

 

Placering af træet
Uanset hvilken frugtart, der er tale om, skal træets plads i haven vælges med omhu. Et frugttræ skal have lys, luft og mest mulig sol. Det giver frugten den bedste farve og den bedste smag. Lidt vind en gang imellem betyder, at træernes blade tørrer hurtigere, end hvis træet står i læ. Dermed får svampesygdomme, som f.eks. skurv og monilia, sværere ved at etablere sig. 

Find hjælp her til at sætte de rigtige træer sammen, således de kan bestøve hinanden.

@vielskerhaven