Bliv melonavler

Skønne saftige meloner fra eget drivhus. Det er ikke noget man ser i enhver husholdning. Har du lyst til at prøve kræfter med melonerne, har vi samlet nogle gode råd om dyrkningen her.

 

Her går vi ud fra, at du køber udplantnings-planter af den eller de melontyper, du har lyst til at dyrke: netmelon, honningmelon, vandmelon, galiamelon osv.
 
Meloner er i tæt familie med agurker og skal dyrkes på næsten samme måde. Da meloner er varmekrævende, er det meget vigtigt, at jordtemperaturen er over 20 grader, når de plantes ind i drivhuset. Brug derfor et jordtermometer, for at være sikker på den ting. Jordens temperatur må ikke komme under de 20 grader i de næste måneder.
 
Meloner kan dyrkes i 10-15 liters spande, men kan også lykkes i en god plantesæk, der er lagt på kapillærkasser med vand og gødning. Der er plads til 2 melonplanter pr. plantesæk.
 
Undgå fugtighed ved rodhalsen
Plant altid meloner lidt højere end de står i potten, så de ikke så let får råd i stænglen tæt ved jorden (rodhalsen). Når planterne er plantet, skal de have lov at ”bide sig fast”. Efter nogen tid begynder de at skyde nye blade/skud – og nu er det tid til den første beskæring. Klip toppen af planten, så der er mindst to nye skud under saksen. Disse skud begynder at sætte blomster. 

Meloner har både han- og hunblomster og skal bestøves for at sikre en produktion af meloner. Er der bier eller andre flyvende insekter i drivhuset, er det ikke noget problem. Så sørger de for bestøvningen.
 
Men er vejret køligt eller drivhuset lukket, må du selv lege bi. Du skal blot plukker nogle blomster og duppe dem ind i de åbne blomster på planterne. Om det er han- eller hunblomster, du plukker, er ligegyldigt. Blot du besøger alle blomsterne, vil der sætte sig pollen (hanligt) i blomsten og det overføres til hunblomsterne.
 
Beskæring hele sommeren
Afkort de lange sideskud, når de bliver omkring 1-2 meter. Nu skal de ikke vokse sig længere, men i stedet bruge væksten på blomster og omsætte energien til meloner. 
 
Melonskuddene slynger sig omkring opsatte pinde eller stramme snore, der hænger ned fra drivhustaget. De kan dog også bare løbe hen over jorden, men fylder naturligvis en hel del i det lille drivhus. Beskær jævnligt, når der kommer nye sideskud, så planterne ikke bruger al deres energi på at vokse, men på at udvikle frugter.

Sørg for rigeligt med vand og gødning hen over sommeren. Om det er langtidsvirkende gødning eller gødning i vandingsvandet er en smagssag. Men undgå at vande på rodhalsen, så den kan holde sig tør og uden svampesygdomme.


Bindes op
Når melonerne bliver store som tennisbolde, skal de enten lægges på en omvendt urtepotte, så de ikke berører jorden (får let råd) eller der skal hænges et net under dem, hvis planterne er bundet op. Man kan bruge aflagte kartoffelnet, løgnet eller andet luftigt materiale.  
 
Den største trussel mod meloner er spindemider. De suger saft på bladene og viser sig som meget små, røde ”edderkopper” på bladets underside. Efterhånden kommer der gullige plamager på bladet. Tilsæt rovmider – de bestilles på planteskolen – de æder både spindemider og deres æg. En helt ugiftig bekæmpelse.
 
Meloner er plukkemodne, når de begynder at dufte af melon og bliver lidt bløde ved stiklen.

 

Meloner bliver tunge og derfor skal de hænge i et net, når de får størrelse og vægt. Her netmelon, der hviler i flettet net.

 

@vielskerhaven