Birke snaps

Når birketræerne springer ud, så er foråret på vej, og sommeren kan anes i horisonten.
Foråret er helt specielt, da vi nu kan se frem til, at naturen igen giver os mulighed for at fylde vores tomme lagre af madvarer til den kommende vinter. Det er vel også derfor, at det er noget specielt at skyde en forårsbuk og at mange restauranter på denne tid af året, har det som en forårsbudbringer på menukortet.


af forfatter Niels Stærup

Birkesnapsen kan laves på både blade og raklerne.
Denne opskrift er lavet på de grønne blade, som giver snapsen en behagelig frisk og forårsagtig smag. Farven på snapsen bliver lys gullig   
 
Opskrift
En flaske vodka på 70 cl.
Et stort glas med skruelåg – min. 1 liter
 
Du skal fylde glasset halv med friske birkeblade.
Hæld din vodka over bladene.
Lad det trække ca. 14 dage (smag evt. undervejs)
Si herefter bladene fra og hæld snapsen på en karaffel eller flaske.
Lad snapsen lagre 2 uger inden den nydes
 
 
Den lægelige historie
Birkesaft er tidligere blevet brugt mod tuberkulose og til at behandle blære- og nyresygdomme.
Birkeafkog er blevet brugt mod kløe og udslet og frisktappet saft mod kolik og som vanddrivende middel.
Te lavet på birk er bl.a. anvendt mod skørbug og gigt
 
Birk - er næsten sædvanen tro – også forbundet med forskellige former for overtro.
Forheksede mennesker skal piskes med birkeblade, da de så bliver raske igen.
Hvis man har en birk ved huset, så er man sikret mod lynild.
Tidligere blev barnesenge altid lavet af birk, da det forhindrede børnene i at blive forhekset.

Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk

 

@vielskerhaven